Av: Tarjei Leer-Salvesen 
Foto: Heida Gudmundsdottir
Publisert i Fædrelandsvennen, 6. mai 2018.

Fiskebåten Kårstein var på besøk i Kristiansand søndag. Snart håper Gerd von der Lippe og andre aktivister de kan gi den bort til fiskere i Gaza. Sjansen for at de når frem til Gaza er imidlertid ikke stor. Den israelske marinen har i mange år blokkert grensen mot Gaza, også til sjøs.

Palestinerne som lever inne på Gaza-stripen kan ikke drive med selvstendig utenrikshandel. De er prisgitt hva som kommer over grensen fra Egypt, gjerne smuglet via tunneler, eller med lastebil via Israel.

Befolkningen på Gaza nektes å ha både flyplass og havn under egen kontroll. Israelernes begrunnelse for blokaden er terrorfare og rakettangrep fra grupper på Gaza.

Resultatet av politikken er mangel på en rekke varer og en sterk begrensning i bevegelsesfriheten til befolkningen. Både aktivister og politikere bruker ord som «fengsel» om hele Gazastripen. Hamas kontrollerer området på bakken. Israel kontrollerer grensen.

– I år reiser for første gang en egen norsk båt i solidaritetskonvoi til Gaza, proklamerte Gerd von der Lippe på et arrangement da fiskebåten Kårstein var på besøk i Kristiansand
søndag.

Kristiansand har spilt en spesiell rolle i forhold til sjøblokaden av Gaza. Alle Israels tre første ubåter ble testet og sertifisert mens de brukte Marvika-basen etter avtale med et tysk verft. UD satte til slutt en stopper for bruk av Kristiansand til dette formålet.

Fiskerne sperres inne

Stuert ombord er Jan Petter Hammervold, bosatt i Lillehammer. Han har nettopp utgitt boka «Fiskerne i Gaza». Og målet med denne båtens reise er primært å vise solidaritet med fiskerne som på grunn av sjøblokaden nektes å gå ut til fiskebankene som ligger 7-
9 nautiske mil fra stranda.

– De får bare gå 6 nautiske mil ut. Av og til så lite som 3, sier Torstein Dahle, tidligere RV-leder og nå aktivist i Ship to Gaza Norge.

Marinen skyter etter fiskebåter som går lengre ut enn marinen tillater.

Det var ikke bare norske aktivister ved fiskebåten Kårstein på Kai 6 på søndag. En
gruppe Kristiansand-bosatte palestinere var også der.

– Vi bidrar med vakthold rundt skuta, og vi serverer mat til mannskapet, sier Ashraf Abu Seria i Palestinsk forening.

En av aktivistene er israelsk statsborger og jøde. – Det er viktig for alle i Israel og Palestina, for hele regionen, at vi finner en bedre løsning på problemene i Gaza enn å bare stenge folk inne og la dem lide. Jeg håper vi kommer frem til Gaza og får vist dem vår solidaritet og gitt dem varer og denne båten, sier Zohar Chamberlain Regev.

– Piratvirksomhet

Matrosen er dansk, men bosatt i Bergen og bystyrepolitiker for SV. Han heter Mikkel Grüner. – Er du ikke bekymret for sikkerheten? spør Fædrelandsvennen med referanse til skytingen mot konvoien i 2010, da flere aktivister ble drept i sammenstøt med den israelske marinen.

– For øyeblikket tenker jeg mest på sikkerheten på farten sørover. Vi må ta det også seriøst, og har en gammel båt vi må passe godt på. Men hvis den israelske marinen virkelig stopper oss i internasjonalt farvann, slik de har gjort noen ganger før, vil jeg anse det som piratvirksomhet, sier han.

Og legger vekt på at skipet er sivilt og frakter ubevæpnede aktivister med sivile varer.

Israelerne mener på sin side at de har rett til å stoppe ethvert skip på vei til Gaza og
ta lasten over land via Israel, for å hindre smugling av våpen og andre varer
av militær betydning.

Den norske fiskebåten Kårstein, som nå gis navnet Al Awda på arabisk, skal etter planen gis bort til fiskere i Gaza som en solidaritetshandling fra norske aktivister. Men sjansen for at den blir stoppet av den israelske marinen før den når frem, er stor.

Gerd von der Lippe skal være med på siste etappe av ferden mot Gaza. Hun er professor emeritus i idrettssosiologi i Bø, og opprinnelig fra Kristiansand. Søndag var hun i hjembyen for å se på båten og besøke familie før hun skal om bord om noen uker.

Den israelske fredsaktivisten Zohar Regev vil være med på å åpne sjøveien til Gaza og tror ikke det blir fred mellom palestinere og israelere før også situasjonen på Gaza har funnet en løsning.

Mikkel Grüner, bystyrepolitiker for SV i Bergen, mener det vil være  piratvirksomhet om fiskebåten Kårstein stanses av den israelske marinen på vei
til Gaza.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.