29. juli ble det norske tidligere fiskefartøyet Kårstein kapret i internasjonalt farvann, under en meget omfattende voldsbruk fra israelske marinesoldaters side. I mer enn en uke har Utenriksdepartementets oppfølging av saken begrenset seg til å be israelske myndigheter om «å klargjøre hendelsesforløpet» og si hvorfor de «grep inn overfor fartøyet». Ingen antydning til protest.

Nå har utenriksminister Ine Eriksen Søreide fortsatt skuespillet. Etter samtale med statsminister Netanyahu sier hun at «vi ba de israelske myndighetene om en forklaring på hvorfor skipet ble oppbrakt, hendelsesforløpet og maktbruken». Fortsatt ingen antydning til protest.

Utenriksdepartementets innhenting av fakta i saken begrenser seg til ambassadefunksjonærers samtaler med fem norske statsborgere i israelsk fengsel dagen etter kapringen. Etter at de ble deportert og kunne snakke fritt, har de ikke hørt et knyst fra UD. Det var mennesker fra 16 nasjoner om bord. Deres versjon er ikke blitt innhentet. Skipets meget anerkjente lege, som lørdag leverte en rystende rapport, er ikke blitt kontaktet.

I samtalene med de fem norske statsborgerne i fengselet kom det likevel fram mer enn nok til at det burde ha resultert i en kraftig protest. UD vet at vår aksjon var ikke-voldsbasert og at skipet hadde en last med desperat tiltrengt medisinsk utstyr. Uansett hva man ellers måtte mene om ulike folkerettslige vurderinger, finnes det selvsagt ingen hjemmel for å gå løs på et skip i internasjonalt farvann og slå folk helseløse.

Heller ikke finnes det hjemmel for å stjele alt av verdisaker og klær. Det eneste bystyrerepresentant Mikkel Grüner fikk ta meg seg fra båten var det norske skipsflagget, etter at israelske soldater hadde tråkket på det. Utenriksministeren aner selvsagt ikke at alle om bord ble rundstjålet.

Israel har alltid løyet om denne typen saker. Hver gang sier de at alt har gått greit uten voldsbruk, og gjennom videoopptak har vi dokumentert at det er løgn. Denne gang var voldsbruken verre enn noen gang, og Israels ambassadør fortsetter med den samme leksa.

Hva Israel gjør i denne saken er selvsagt bare en blek skygge av hva de gjør mot palestinerne, blant annet daglige angrep på fiskerne i Gaza. Hyggepraten med de ansvarlige for voldsbruk, terror og massedrap fører ikke til annet enn at spillet fortsetter. Siden regjeringene ikke gjør noe som kan virke, må mennesker med samvittighet og kunnskap gjøre noe. Det var derfor vi seilte til Gaza. Resultatet er internasjonale ringvirkninger som viser at det er vanlige medmenneskers handling, press og protest som etter hvert kan gi resultater.

Ship to Gaza Norway
Mer informasjon om aksjonen: https://jfp.freedomflotilla.org/
Facebook: https://www.facebook.com/Ship2GazaNorway/
Instagram: @Shiptogazanorway
Kontaktinformasjon: Torstein Dahle
Telefon: +47 915 84 383
Epost: [email protected]
Informasjon om deltakerne ombord: https://jfp.freedomflotilla.org/participants

(Foto: Mannskap og aktivister ombord på Kårstein (Al Awda), fotografert av Jason Soo, en av deltakerne ombord på den siste strekningen mot Gaza.)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.